Karlo zna koliko treba da se eliminira disleksija!

 


Koliko vremena, truda, volje i podrške roditelja treba da bi se odstranile disleksične poteškoće?

Struka će vam reći nemoguća misija, jer je to doživotna poteškoća koja se može samo ublažiti. No, ako to pitate jedanaestogodišnjeg Karla, on će vam reći 13 mjeseci, odnosno  177 on-line termina, ali i puno dobre volje da se ta poteškoća ukloni.

O njegovoj dobroj volje govore naslovi: »Robinson Crusoe – sažetak«, »Mali Princ«, »Gregov dnevnik – Nezgoda za nezgodom«, »Gregov dnevnik – Ljetna žega«, »Razlog zbog kojeg skačem«, »Alkemičar«, »Smogovci – sažetak« i »Tajna zelene pećine« koje Karlo je pročitao u KODIRANOM zapisu. To je zapis gdje je svako drugo slovo u riječi zamijenjeno svojim kodom (A=1, B=2, ... Ž=30),  pa to izgleda ovako:

»14a s1m R1c13o, 19a14m16a8i r1z27m. 23a29m13š17a18 1n1l13t13č15i, 26r1ž13m v9z9 13 21t15r13v1m u29r21k9. P23o27č1v1m d21g1đ1j9 13 22o24t27p1m r1z27m19o. 22r21m13š17e19 24a18, z1t21 24e č13n13m z23e21 13 21d23a24t1o«

Da li je REI metoda za disleksiju komplicirana?

Čitanje kodiranog teksta djeluje strašno komplicirano, no u praksi to nije tako. Dovoljno je samo naučiti kodove i vrlo brzo djeca mogu čitati ovakav tekst. Neka to mogu već nakon 2-3 termina, a obično rad po REI metodi traje 100 termina u periodu od godine dana.

Zar je to puno u odnosu na to da se cijeli život borite s teškoćom disleksije?

Ali disleksija je dar, zar ne?

Disleksija svakako nije dar, već poteškoća u čitanju i razumijevanju pročitanog. Ljudi s disleksijom često imaju vrlo izražene talente iz vizualnog i/ili motoričkog područja, ali riječ je o korelaciji a ne o uzročnosti što mi se u praksi svaki puta pokazalo.

Kako je Karlo čitao prije, a kako sada?

Prije rada po metodi, Karlo je čitao brzinom od oko 20 riječi na minutu s mnogo pogreški, pogađanja i gubljenja u tekstu. Kada bi ga se upozorilo na krivo pročitanu riječ, odreagirao bi emotivno i nije ju mogao točno pročitati.

Nakon rada po metodi Karlo može točno pročitati svaku riječ, rijetko kada izgubi orijentaciju, čita brzinom od oko 80 riječi na minutu, broj pogreški mu je često samo jedna greška na 100 riječi, a kad ga se upozori na grešku s lakoćom točno pročita. Tako da sada sam čita lektiru i po 45 minuta na dan, te može mami ne samo detaljno prepričati već i objasniti dijelove koja je ona propustila, zaboravila ili krivo razumjela ;)

Zbog svega navedenog, usudim se reći da Karlo više nema disleksiju jer može svaku riječ točno pročitati, tekst dobro razumjeti, zapamtiti i prepričati. No, svakako mora još trenirati na točnosti. To sada može trenirati i na normalnom tekstu, što prije nije bilo moguće.

Tajna uspjeha ove metode je u odličnom razumijevanju kako naš um djeluje  i što je pravi uzrok disleksije, o čemu sam govorio Na rubu znanosti – Model REI te u emisiji Učionica (Kanal Ri), a i pisao na svom blogu.

Test Karlo vs mama

Brzina kojom Karlo trenutno čita možda nije impresivna, ali zato njegovo pamćenje jest.  Zbog toga što prije nije mogao čitati, nije mogao ni pamtiti. Sada Karlo može detaljno prepričati pročitan tekst i do 500 riječi. Time se bitno smanjuje broj potrebnih ponavljanja i tako skraćuje sam proces učenja.

U jednom testu čitanju sudjelovala je i njegova mama. Odvojeno su pročitali isti tekst od 215 riječi, te sam im postavio ista pitanja. Njegova mama je čitala 136 riječi na minutu bez greške, a Karlo 48 riječi na minutu, s dvije greške. Ali Karlo je znao odgovore na sva tri pitanja, a mama na jedan manje ;)

Pored roditelja i Sila je bila na našoj strani

U našem radu bilo je uspona i padova, kao i perioda stagnacije, ali Karlo je uvijek davao svoj maksimum i imao veliku podrški roditelja pa je zato naš rad i urodio plodom. Radili smo plakate s ciljevima, vizualizirali ih te vodili zvjezdane ratove sa slovima i kodovima, ali Sila je bila na našoj strani ;) Malo me zanijela pjesnička sloboda - Sila je njegova mačka koja mu je preporučila knjigu [psi].

Pa da netko kaže da se psi i mačke ne vole ;)

A kako je s Karlovim talentima?

Naš rad bi često započinjao Karlovom rečenicom »Vam mogu pokazati ...«. Nakon toga bi mi pokazao svoju novu inovaciju vatrenog oružja gdje je sam osmislio mehanizam za ispaljivanje, a kao dokaz da ovo oružje zaista funkcionira ispalio bi metak i točno pogodio metu na 3 metara udaljenosti.

Dakle, iako smo eliminirali disleksiju Karlo je i dalje jednako dobar u svojim inovacijama kao i vještinama vožnje biciklom i crtanjem ...

Hvala za kraj

Netko bi mogao reći da je 177 termina strašno puno, ali nemojmo zaboraviti koje sve poteškoće donosi disleksija, od gubitka samopouzdanja, nemogućnosti samostalnog učenja i sve dalje redom do daljnjeg obrazovanja i životne karijere.

Karlo je već osmi slučaj djeteta koji nakon završetka rada po REI metodi za potpunu eliminaciju disleksije može čitati bez poteškoća. Nakon četiri godine rada po ovoj metodi vidim da nije više upitno da li navedena metoda djeluje ili ne, već je pitanje koliko truda treba u to uložiti i koliko podrške pritom dati svom djetetu.

Karlo, hvala ti što si mi dozvolio da ti pomognem, i hvala tvojim roditeljima što su mi iskazali povjerenje i davali nam podršku.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Gašpar ide na državno

Oj Zaro, oj Zarice, ne na kišu, ne na kišu, bez kabanice